Potje boksen?

Column Albert Verschure

Vlak voordat het eind 2018 twaalf uur werd, deed u het. En velen met u. U blikte terug op het afgelopen jaar of afgelopen jaren. Wel, ik vraag u nu om mee te reizen naar het jaar 2024. Dat is over vijf jaar. Hoe blikt u dan terug op uw huidige onderneming? Hoeveel rondes was u verwijderd van de beslissende gong die aangeeft dat het spel over is? Bestaat u dan überhaupt nog wel of hebben harde stoten u intussen gevloerd?

Knock-out
Ik weet namelijk dat mijn branche er over vijf jaar heel anders uitziet. Accountants die alleen samenstellen of aangiftes doen zijn door de automatisering knock-out geslagen. Daar moet ik met mijn kantoor nu al op anticiperen. Dit geldt ook voor andere ondernemingen. Een garagebedrijf zal zien dat er steeds meer elektrische auto’s komen die minder onderhoud vergen dan niet-elektrische. Metselaarsbedrijven kunnen hun cement en troffels voortaan thuislaten door de komst van prefab muren. En postbezorgers schuiven door wereldwijde online communicatie slechts nog rouwkaarten door uw brievenbus. Hopelijk niet om u ervan op de hoogte te stellen dat uw onderneming is overleden.

The game is on
Terug naar 2019. The game is on. Gooi de handdoek niet in de ring, maar ga de uitdaging aan. En als u die moed heeft verzameld, zoek dan een tegenstander waar u van kunt winnen. Lever een gevecht waar perspectief in zit, uw reputatie hangt ervan af. Uw distributie goedkoper maken dan Bol.com gaat ‘m dus niet worden, dat moge duidelijk zijn. Die jongens zijn veel te groot. Eer die wedstrijd begonnen is, ligt u al voor pampus.

Stampvol
Neem als voorbeeld de bioscoop. Die werd een aantal jaren geleden bedreigd met uitsterven door de overvloed aan films via de kabel. Maar door een nieuwe bioscoopformule, met veel vertier onder één dak, zitten de zalen weer stampvol. Zo zag ik laatst de klassieker Rocky weer. Ik wens u een moedig jaar met veelbelovende felicitatiekaartjes aan uw adres. Waarop staat dat u ongetwijfeld als winnaar uit de bus zult komen.