ZZP'ers krijgen een eigen pensioenfonds

donderdag 26/06/2014

ZZP'ers kunnen vanaf volgend jaar kiezen voor een nieuw, collectief pensioenfonds. Met de pensioenregeling van dit ZZP Pensioenfonds kunnen zij belastingvrij sparen voor hun oude dag, net als werknemers.

De regeling is vrijwillig en wordt flexibel, zodat kleine zelfstandigen zelf bepalen hoeveel ze inleggen.De zelfstandige kan zijn inleg laten afhangen van zijn omzet en perioden overslaan, bijvoorbeeld als hij weer in loondienst gaat. Ook bepaalt hij zelf wanneer hij - tussen zijn 60ste en 70ste - met pensioen gaat en hoelang de uitkering dan duurt: 10, 15 of 20 jaar.

Het pensioenfonds biedt zzp'ers belangrijke voordelen. Door collectief tebeleggen spreidt het fonds de risico's en hoopt het een hoger rendement te behalen'. De pensioenrechten blijven bestaan als de deelnemer in financiële problemen is gekomen. Bovendien hoeven de deelnemers geen belasting te betalen over hun inleg.

Het pensioenfonds voor zzp'ers verschilt op onderdelen van een gewoon fonds. De zzp'er heeft een individuele pensioenrekening en maakt dus alleen aanspraak op zijn eigen inleg en rendement. Overlijdt de zzp'er in de uitkeringsperiode, dan gaat het geld naar zijn erfgenamen en blijft het niet 'in de pot'. En zelfstandigen die langere tijd ziek zijn kunnen hun pensioenrekening gebruiken voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.