Zijn studiekosten van jouw kind zakelijk?

donderdag 13/09/2018

Voor studerende kinderen is er eventueel studiefinanciering mogelijk. In veel gevallen ontstaat er na afloop van de studie een studieschuld welke jouw kind dient terug te betalen. Wellicht zijn er mogelijkheden voor jou als ondernemer om jouw kind tegemoet te komen in de studiekosten?

Kind op de loonlijst?

Wellicht is het een mogelijkheid om jouw kind op de loonlijst van jouw te bedrijf te zetten. Deze loonkosten zijn voor de onderneming aftrekbaar. Het loon is bij het kind weliswaar belast, maar omdat er recht bestaat op de heffings- en arbeidskorting, hoeft jouw kind pas vanaf een inkomen van circa 6.700 belasting te betalen.

Wat is reëel?

Indien jouw kind op de loonlijst staat, moet er sprake van een realistisch dienstverband zijn, in het type werk en het aantal uren. Dat kan licht administratief werk zijn, klusjes in de werkplaats goederen bezorgen, magazijnwerk etc. Daarbij moeten de verdiensten van jouw kind reëel zijn, dus wat een vergelijkbare werknemer in dezelfde functie zou verdienen.

Studiekosten belastingvrij vergoeden

Studiekosten van een studie, die er op gericht is om inkomen te verdienen, kun je als werkgever bovendien mogelijk belastingvrij vergoeden. Dit kan als er een werkelijk verband tussen het werk bij jouw onderneming en de opleiding is.

Ov-kaart of auto?

Heeft je kind geen recht op een gratis ov-kaart, dan is een auto van de zaak wellicht een optie wanneer het kind op de loonlijst staat. De kosten voor jouw bedrijf zijn aftrekbaar en jouw kind heeft uiteraard wel te maken met de bekende bijtelling. Voor de auto van de zaak gelden natuurlijk wel diverse voorwaarden.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.