Wijzigingen in afkoop van kleine pensioenen

donderdag 25/01/2018

Stel voor, je aanvaardt een nieuwe baan en daardoor neem je niet meer deel aan een pensioenregeling. In dat geval mag jouw pensioenuitvoerder een klein pensioen afkopen.

We spreken over een klein pensioen als de uitkering niet hoger is dan 474,11 per jaar (2018). Afkoop betekent nu nog dat er ineens een bedrag wordt uitgekeerd en in toekomst geen pensioen. Per 1 januari 2018 veranderen de regels voor het afkopen van pensioen. Dit omdat de overheid wil dat pensioengeld ook echt pensioengeld blijft.

Wat verandert er?

De pensioenuitvoerders kunnen er nu voor kiezen om mee te doen aan automatische waardeoverdracht, mits je binnen vijf jaar een nieuwe pensioenuitvoerder hebt. Mocht dit niet zo zijn, dan mag je oude pensioenuitvoerder jouw kleine pensioen alsnog afkopen, maar alleen als het daarmee instemt. Je kunt het namelijk ook laten staan, totdat je de pensioendatum hebt bereikt.

De heel kleine pensioenen, van minder dan 2,- per jaar, vervallen als je stopt met deelnemen aan de regeling na 2018. Pensioenuitvoerders kunnen er zelfs voor kiezen om bestaande heel kleine pensioenen te laten vervallen, maar dan moeten ze je er wel over informeren.

Samenvatting

Kleine pensioenen kunnen worden ingebracht in een nieuw pensioen en heel kleine pensioenen kunnen nog afgekocht worden volgens de oude regels.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.