Wijziging btw-behandeling van vouchers per 2019

dinsdag 15/05/2018

Vanaf 1 januari 2019 gelden er Europese regels voor de btw-heffing over vouchers. Met deze regelgeving komt er meer duidelijkheid over de definitie van een voucher en wanneer en waarover je btw in rekening moet brengen bij verkoop van vouchers. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig en meervoudig gebruik.

Enkelvoudige voucher
Een enkelvoudige voucher is bestemd voor een specifieke goed of dienst, bijvoorbeeld een toegangskaart voor de bioscoop of museum in Nederland of een vervoersbewijs waarmee binnen Nederland gereisd kan worden. Bij een enkelvoudige voucher staat het btw-tarief (6% of 21%) en in welke lidstaat btw is verschuldigd vast. Als de voucher in een andere lidstaat kan worden ingewisseld, dan is het geen enkelvoudige voucher. De kern is dat je bij uitgifte (of doorverkoop) van een enkelvoudige voucher btw verschuldigd bent en dus in rekening moet brengen. Ook als een enkelvoudige voucher niet wordt ingewisseld.

Meervoudige vouchers
Een meervoudige voucher kan voor de aankoop van verschillende goederen of diensten worden gebruikt, bijvoorbeeld een consumptiebon, cadeaubon voor een winkelketen, telefoonketen en bloemenbon. Het btw-tarief en de lidstaat staan vooraf niet vast. Bij een meervoudige voucher ben je, in tegenstelling tot een enkelvoudige voucher, pas btw verschuldigd als de voucher daadwerkelijk wordt ingewisseld. Zorg ervoor dat er niet op staat waar je de voucher tegen in kunt wisselen. Behandelingen kunnen belast worden tegen 6% btw, terwijl producten belast worden tegen 21% btw. Denk hierbij aan een kapsalon bezoek.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.