Vraag vóór 1 oktober 2017 de buitenlandse btw terug

donderdag 24/08/2017

Heeft een ondernemer in 2016 btw heeft betaald in een ander EU-land, kan hij deze btw terugvragen. Dit moet gebeuren vóór 1 oktober 2017, anders loop je het risico dat je het geld waar je recht op hebt niet terugkrijgt. 

Je kunt btw terugvragen uit een EU-land als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Je hoeft in het EU-land waar je btw terugvraagt, geen btw-aangifte te doen. Doe je dat wel? Dan kun je de btw daar als voorbelasting aftrekken.
  • Je gebruikt de goederen en diensten voor met btw belaste bedrijfsactiviteiten.

Voor een teruggaaf zijn er drempelbedragen. Het drempelbedrag is afhankelijk van het moment van aangifte, doe je een verzoek na afloop van een kalenderjaar? Dan moet het btw-bedrag ten minste  50 zijn. Doe je een verzoek tijdens het kalenderjaar, over een periode van ten minste 3 maanden? Dan moet het btw-bedrag ten minste  400 zijn. Bedragen onder deze drempel kun je terugvragen, maar het EU-land beslist of het verzoek in behandeling wordt genomen.

Je verzoek moet binnen zijn vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover je btw terugvraagt. Verzoeken die hierna binnenkomen, worden mogelijk door het andere EU-land niet meer in behandeling genomen. Wacht dan niet tot eind september. Hoe meer ondernemers wachten tot eind september, hoe groter de kans is dat de internetsite overbelast raakt en je niet kunt inloggen. Vraag dus zo snel mogelijk je btw terug om problemen bij het inloggen te voorkomen. Je verzoek wordt dan ook eerder behandeld.

Je krijgt binnen 4 maanden na je verzoek een beschikking van de belastingdienst van het EU-land waar je de btw hebt betaald. Daarin staat of je verzoek is goedgekeurd, afgekeurd of gedeeltelijk goedgekeurd. Als je teruggaafverzoek wordt goedgekeurd, betaalt de belastingdienst van dat EU-land het bedrag uiterlijk binnen 10 werkdagen na het verstrijken van de viermaandentermijn. Soms is meer informatie nodig om je teruggaafverzoek te beoordelen. In dat geval gelden andere termijnen dan de viermaandentermijn.

Als kantoor kunnen wij ook de btw teruggave voor je verzorgen nadat je ons gemachtigd hebt via de site van de belastingdienst, er is hiervoor geen verklaring van hoedanigheid meer nodig. 

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.