Voorkom naheffingsaanslagen omzetbelasting

vrijdag 10/11/2017

December staat voor de deur en dat betekent dat ook de feestdagen eraan komen. Je wilt je leveranciers en vaste klantenkring bedanken voor het afgelopen jaar met een relatiegeschenk. Maar mag de voorheffing wel in aftrek genomen worden?

Als je in de decembermaand een relatiegeschenk aan leveranciers en/of vaste klantenkring wilt geven, kun je niet altijd de voorheffing in mindering brengen op het resultaat. Daarom is het handig om te weten wanneer een geschenk een relatiegeschenk is en wat de van toepassing zijnde btw-regels zijn.

Een relatiegeschenk is een klein cadeautje aan jouw bestaande relaties. Onder relaties worden bestaande klanten of leveranciers verstaan en geen personeel. Geschenken in het kader van acquisitie vallen niet onder de relatiegeschenken, omdat het giften aan personen of instellingen zijn die ‘nieuw’ zijn.

Wanneer mag de voorheffing niet als aftrek worden meegenomen?

De voorheffing mag niet worden afgetrokken als: *De ontvangers van het relatiegeschenk minder dan 30% BTW kunnen aftrekken, als zij het geschenk zelf zouden kopen (ondernemers met gedeeltelijk belaste prestaties, vrijgestelde ondernemers). *Als het relatiegeschenk het drempelbedrag van 227 (excl. btw) te boven gaat.

Als de kosten per relatie per jaar lager uitvallen dan 227, dan mag je de voorheffing in aftrek brengen. Wil je niet voor verrassingen komen te staan, zorg er dan voor dat je niet boven die 227 per relatie per jaar uitkomt of dat je de ten onrechte voorheffing corrigeert.

Is de ontvanger een particulier of niet btw-ondernemer, dan kun je de voorheffing van een geschenk dat meer waard is dan 227 nooit in aftrek brengen op de aangifte omzetbelasting.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.