Voorkom fraude met identiteitsbewijs

donderdag 30/08/2018

Hoewel feitelijk maar een aantal instanties op wettelijke basis een kopie van een identiteitsbewijs mogen maken, komt het ook regelmatig voor dat bijvoorbeeld door bedrijven hierom wordt gevraagd. Als het echt niet anders kan, doe het dan veilig, zoals met de KopieID-app.

Door het gebruik van de app kun je persoonsgegevens onzichtbaar maken en de kopie van een watermerk voorzien waardoor fraude niet meer mogelijk is.

Overheden, banken, creditcardmaatschappijen, notarissen en casino’s zijn wettelijk verplicht de identiteit van hun klanten vast te stellen. Door een kopie of scan van het identiteitsbewijs te maken, kunnen deze instanties bewijzen ook daadwerkelijk aan deze plicht te hebben voldaan. Daarnaast mogen bijvoorbeeld scholen, zorgverleners en zorgverzekeraars het burgerservicenummer vastleggen.

Voor situaties waarin het onvermijdelijk is een kopie van het identiteitsbewijs af te staan, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een telefoonabonnement of huurovereenkomst, heeft de overheid een KopieID-app ontwikkeld. Met deze app kan bijvoorbeeld het burgerservicenummer worden doorgestreept en de foto worden afgeschermd, zodat de kans op misbruik tot een minimum kan worden beperkt.

De KopieID-app is gratis te downloaden in de Apple App Store en Google Play Store.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.