Voorkom dubbele bijtelling op vakantie

donderdag 04/07/2019

Als een werknemer die een zakelijke auto rijdt op vakantie gaat met een vervangende auto van de zaak, dan kan de werknemer gebruik maken van een gebruikersovereenkomst ‘Verklaring tijdelijk vervangende auto van de zaak’. De werknemer voorkomt hierdoor dat er dubbele bijtelling privégebruik toegepast wordt op het loon.

De werkgever kan aan de werknemer tijdelijk een andere auto ter beschikking stellen. Bijvoorbeeld omdat de werknemer in een elektrische auto of een wat kleinere auto rijdt en dat hij een grotere auto nodig heeft voor op zijn vakantie. Doordat de werknemer de auto ook privé mag rijden wordt er op zijn loon een bijtelling toegepast. Op de vervangende auto moet ook bijtelling worden toegepast. Door een gebruikersovereenkomst tijdelijk vervangend auto van de zaak in te vullen, kun je deze dubbele bijtelling voorkomen. De autopapieren en sleutels van de eigen zakelijke auto dienen te worden ingeleverd.

Als een werknemer in een ter beschikking gestelde auto rijdt en hij rijdt minder dan 500 kilometer per jaar, dan mag een werkgever de bijtelling achterwege laten. De werknemer moet wel een rittenadministratie bijhouden. Ook deze werknemer mag een vervangende auto gebruiken, maar als hij meer dan 500 kilometer in hetzelfde kalenderjaar rijdt, dan moet er bij de werknemer over het gehele jaar bijtelling toegepast worden.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.