Voorkom box 3-heffing met banksparen

dinsdag 03/10/2017

Is het vermogen in box 3 aanzienlijk? Dan zal daarover belasting betaald moeten worden. Banksparen biedt een slimme manier om belasting te besparen.

Met banksparen spaar je met een aanzienlijk belastingvoordeel in box 1 en in box 3. Voorwaarde is dat je het geld gebruikt voor je oude dag. Je stort het geld op een geblokkeerde bankspaarrekening. Je kunt het geld dus niet zomaar opnemen.

Geen belasting over je vermogen in box 3
Normaal betaal je belasting als je meer spaargeld op je rekening hebt staan dan 25.000 euro en heb je een fiscaal partner, dan geldt hier een bedrag van 50.000 euro. Dit betreft het heffingsvrij vermogen van 2017. Over het bedrag dat op je geblokkeerde bankspaarrekening staat betaal je echter geen belasting.

Belastingvoordeel in box 1

Het bedrag dat je op de bankspaarrekening stort mag je bovendien - binnen bepaalde grenzen -  in mindering brengen op je belastbare inkomen in box 1. Dit kan een directe belastingbesparing van maximaal 52% opleveren.

Geld uitkeren
Wanneer je – met inachtneming van de regels – besluit om geld op te nemen, dan ga je over het uitgekeerde bedrag belasting betalen. Aangezien je op dat moment waarschijnlijk in een lager belastingtarief valt, betaal je mogelijk minder belasting.

Staking onderneming 
Heb je jouw onderneming verkocht? Of draag je deze over? Ook dan kom je in aanmerking voor een aftrekbaar spaarproduct bij de bank. Hoeveel je dan extra kunt aftrekken, hangt onder meer af van je leeftijd.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.