Voorkom belastingrente en vraag een voorlopige aanslag aan

woensdag 26/02/2020

Wijzigt uw inkomen en/of heb je als ondernemer een hoger resultaat behaald, ben je van plan om dividend uit te keren, heb je een hoger Box III vermogen per 1 januari, heb je een huis gekocht, je fiscaal partner is overleden of je bent gescheiden allerlei voorbeelden om je voorlopige aanslag inkomstenbelasting/zorgverzekeringswet/vennootschapsbelasting na te gaan.

Waarom is dit zo belangrijk?

Je voorkomt hiermee een belastingrente voor de vennootschapsbelasting van 8% en voor de inkomstenbelasting/zorgverzekeringswet 4%. Ook volgende zomer komt er dan niet gelijk een groot bedrag om de hoek kijken, waardoor je onbezorgd op vakantie kunt gaan. Hoe vroeger je een voorlopige aanslag 2020 aanvraagt, des ter meer kun je de voorlopige aanslag 2020 over het jaar verspreiden. Mocht je over 2019 geen voorlopige aanslag aangevraagd hebben en je verwacht dat je moet betalen. Zorg dat je dan alsnog zo spoedig mogelijk een voorlopig aanslag 2019 aanvraagt. Hierdoor voorkom je dat je rente dient te betalen. Een andere mogelijkheid is dat je zorgt dat de aangifte inkomstenbelasting 2019 uiterlijk voor 1 mei 2020 ingediend is.  

Het kan ook zijn, dat je juist geld terugontvangt van de Belastingdienst. Door een voorlopige teruggaaf aan te vragen, heb je eerder beschikking over het bedrag waarover je recht hebt. Let op, als je een voorlopige teruggaaf opgelegd hebt gekregen is het van belang om te weten dat deze dan ook terecht is geweest. Als de voorlopige teruggaaf niet terecht is opgelegd, dan dien je over het terugbetaalde bedrag ook rente te betalen. Let bij wijzigingen ook op de ontvangen toeslagen.

Wanneer je voldoende middelen hebt om de voorlopig aanslag gelijk te voldoen, kan dit ook een voordeel opleveren. De Belastingdienst geeft namelijk een betalingskorting, als de dagtekening voor 30 september is in het jaar, waarover de voorlopige aanslag is opgelegd.

Mochten er wijzigingen zijn of mocht je twijfelen over je voorlopige aanslag, laat deze door ons contoleren en geef de wijzigingen aan ons tijdig door.