Vervanger VAR komt in zicht

donderdag 04/06/2015

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft een Nota van wijziging ingediend, waarin is opgenomen hoe het nieuwe alternatief voor de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) eruit zal komen te zien. De Belastingdienst streeft ernaar om in oktober ongeveer veertig voorbeeldovereen-komsten te publiceren.

Zoals u wellicht weet, wordt de huidige VAR vervangen voor een alternatief. De staatssecretaris van Financiën heeft een nieuw plan bij de Tweede Kamer ingediend voor de behandeling hiervan. Het nieuwe plan brengt volgens de staatssecretaris een lastenverlichting met zich mee die, onder andere, ontstaat doordat u gebruik kunt maken van voorbeeldovereenkomsten. Als u gebruik wilt maken van de voorbeeldovereenkomsten, kunt u deze naar verwachting in oktober 2015 vinden op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst streeft ernaar om dan ongeveer veertig voorbeeld-overeenkomsten te plaatsen. Het gaat hierbij zowel om algemene als om sectorspecifieke overeenkomsten.

Het gebruik van de voorbeeldovereenkomsten is echter niet verplicht. U kunt als opdrachtgever de overeenkomst - die u met een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan gaat - ook zelf opstellen en voorleggen aan de Belastingdienst. Indien de Belastingdienst de overeenkomst goedkeurt, hoeft u geen loonheffingen af te dragen voor deze zzp’er. Voorwaarde is wel dat er daadwerkelijk conform de overeenkomst wordt gewerkt. Indien dit niet het geval is, kunt u een correctieverplichting of een naheffingsaanslag loonheffingen krijgen. De Belastingdienst heeft naar verwachting ongeveer zes weken de tijd nodig om uw overeenkomst te beoordelen. In het geval uw overeenkomst is goedgekeurd, geldt deze goedkeuring voor een periode van vijf jaar.