Verhoging verlaagd btw-tarief van 6% naar 9%

dinsdag 01/01/2019

Met ingang van 1 januari 2019 is het verlaagd btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. De tariefsverhoging heeft vooral gevolgen in de sectoren voeding, horeca, landbouw, recreatie, sport, cultuur en bouw. Zo vallen onder het verlaagd tarief bijvoorbeeld de verkoop van voedingsmiddelen, hotelovernachtingen, boeken en kranten. Ook diensten van een kapper, een fietsenmaker en een bezoek aan de bioscoop vallen onder het verlaagd btw-tarief.

Door de wijziging van het lage tarief voor de BTW van 6% naar 9%, zijn er voor de ondernemers die hiermee te maken hebben de volgende actiepunten:

  • Pas de boekhoudprogramma’s aan zodat vanaf 1 januari 2019 het juiste btw-tarief in de administratie wordt toegepast;
  • Pas de facturatie aan zodat het juiste tarief wordt gehanteerd;
  • Pas de kassasystemen aan op het verlaagd btw-tarief van 9%;
  • Let op bij het opstellen van offertes voor prestaties in 2019 die onder het lage btw-tarief vallen en houdt alvast rekening met het btw-tarief van 9%;
  • Indien geen of beperkt recht op btw-aftrek bestaat, kan de inkoop naar voren worden gehaald in 2018, zodat het btw-nadeel wordt beperkt;
  • Het tijdstip van de levering of dienst is van belang om vast te stellen welk tarief van toepassing is.

Bij diensten geldt als uitgangspunt dat het tijdstip van de dienst wordt verricht op het moment waarop de werkzaamheden zijn voltooid. Bij leveringen is het tijdstip van levering het moment waarop de goederen feitelijk worden overgedragen aan de afnemer. Indien het tijdstip van een levering of dienst is gelegen in 2018, is het 6%-tarief van toepassing. Dit geldt ook wanneer de factuur pas in 2019 door de ondernemer aan de afnemer wordt uitgereikt. Als het tijdstip van een levering of dienst is gelegen in 2019, is in principe het 9%-tarief van toepassing.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.