VAR wordt BGL

donderdag 02/10/2014

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gaat, wanneer alles volgens plan verloopt, in 2015 plaats maken voor de ‘Beschikking geen loonheffing’ (BGL). De Staatssecretaris van Financiën heeft het wetsvoorstel hiervoor inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd.

In de toekomst worden zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) en opdrachtgevers samen verantwoordelijk voor de beoordeling van de arbeidsrelatie die er tussen hen bestaat. Het idee is dat de ZZP'er de ‘Beschikking geen loonheffing’ aanvraagt door het beantwoorden van een aantal vragen via een web module. Wanneer uit die vragenlijst blijkt dat er geen sprake is van loon, krijgt hij een BGL. In deze BGL komt dan te staan onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd.

De opdrachtgever moet de BGL vervolgens controleren voordat hij de opdracht daadwerkelijk aan de ZZP’er verstrekt. Doordat de opdrachtgever een controlerende rol krijgt, draagt dan niet alleen de ZZP’er de gevolgen van een ten onrechte afgegeven beschikking, maar kan  voortaan ook de opdrachtgever aangesproken worden voor de gevolgen van een ten onrechte afgegeven BGL. Nu bepaalt de Belastingdienst bij een VAR-aanvraag op verzoek van de ZZP'er of zijn inkomen loon is en is de opdrachtgever niet betrokken bij de aanvraag. Bij opdrachten waar de werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kan de ZZP’er bij verschillende opdrachtgevers dezelfde beschikking gebruiken. Hij hoeft dus ook in de nieuwe situatie niet steeds een nieuwe beschikking aan te vragen.