Uitstel VAR webmodule tot 2015

donderdag 28/08/2014

De huidige methode om een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) aan te vragen, blijft voorlopig bestaan. De VAR webmodule, waarmee opdrachtgever en opdrachtnemer zelf online hun arbeidsrelatie moeten toetsen, wordt niet eerder ingevoerd dan 2015.

De VAR webmodule zou aanvankelijk op 1 januari 2014 beschikbaar zijn, maar dat is niet haalbaar. De wijzigingen in het achterliggende systeem van de Belastingdienst kosten meer tijd dan gedacht, net als het ontwerp en de bouw van de module. De invoering van de VAR webmodule staat nu gepland voor 2015. Hij komt dan op de site van de Kamer van Koophandel, die vanaf 1 januari 2015 wordt omgedoopt in Ondernemersplein. De module kan, indien nodig, gelijktijdig worden ingevuld met het inschrijven van een bedrijf in het Handelsregister.

Tot het moment dat de webmodule beschikbaar is, moet een VAR dus nog bij de Belastingdienst worden aangevraagd. Het aantal zzp'ers groeit echter zo snel dat controle door de fiscus bijna onmogelijk is, wat schijnzelfstandigheid in de hand werkt. De staatsecretaris heeft wel aangegeven meer te willen doen om dat tegen te gaan, onder andere via intensievere controles door de Belastingdienst en Inspectie SZW. Daarnaast is een beperking in het huidige VAR-systeem dat zelfstandigen steeds meer diverse werkzaamheden verrichten. Dat is moeilijk vast te leggen in één wettelijke definitie van zzp'er. Voor zzp'ers en opdrachtgevers niet altijd duidelijk of de gekozen VAR de juiste is. Hij kan daardoor achteraf, als de Belastingdienst hem controleert, anders beoordeeld worden, met fiscale naheffingen tot gevolg.