Terugkeer uit de BV?

donderdag 05/02/2015

Veel ondernemingen worden in een BV-vorm gevoerd. Door achterblijvende resultaten is de BV mogelijk niet langer de gewenste vorm. Over uw salaris bent u belasting verschuldigd, met het verlies van de vennootschap kunt u daarentegen niets. Mogelijk is een terugkeer naar een eenmanszaak interessant.

Van BV naar eenmanszaak

Een regeling die in bepaalde gevallen veel voordelen kan opleveren is de terugkeer uit de BV. Er zijn twee mogelijkheden om uit de BV terug te keren: de geruisloze terugkeer en de ruisende terugkeer. De geruisloze terugkeer is vrij omslachtig, een ruisende omzetting is relatief eenvoudig. Het belangrijkste argument om een terugkeer te overwegen is het besparen van belasting. Het grootste nadeel van een omzetting is dat u hoofdelijk aansprakelijk bent jegens schuldeisers (voor schulden van de onderneming).

Bij een bedrijfspand in de BV bent u wellicht belasting verschuldigd over de stille reserves en is daarnaast overdrachtsbelasting verschuldigd. U kunt in dit geval overwegen om het bedrijfspand vanuit de BV te verhuren aan uw eenmanszaak. Pensioen- en/of stamrechtverplichtingen kunnen achterblijven in de BV.

Conclusie

Als u uw onderneming in een B.V.-vorm drijft en uw winstgevendheid blijft achter, dan is het voor u te overwegen om de onderneming in de vorm van een eenmanszaak te gaan uitoefenen. Hoe dit vorm te geven is afhankelijk van uw specifieke situatie.