Te hoge rekening courant met de BV

vrijdag 02/09/2016

Veel directeur-grootaandeelhouders (DGA) hebben in het verleden vaak extra geld opgenomen uit de BV. Dit extra geld is dan geboekt op de rekening courant positie die de DGA schuldig is aan de BV. De BV heeft dan een vordering op de DGA. Vaak is daarna jaarlijks rente bijgeboekt, zodat na jaren de BV een behoorlijke vordering heeft op de DGA.

De afgelopen jaren wordt de Belastingdienst steeds kritischer op zulke hoge rekening courant posities met de BV. De Belastingdienst kan vragen gaan stellen of deze rekening courant wel op zakelijke voorwaarden is gebaseerd. Zo zijn er niet altijd aflossingsschema’s afgesproken, is de rente niet altijd hoog genoeg en ontbreken er vaak zekerheidstellingen aan de BV.

Stel dat de Belastingdienst een rekening courant schuld van de DGA aan de BV niet als zakelijk aanmerkt, kan de Belastingdienst deze schuld als dividend aanmerken. Dit kan ertoe leiden dat je 25% belasting verschuldigd bent. Indien je bovendien een pensioenvoorziening op de balans hebt staan en er onvoldoende dividendruimte aanwezig is, kan dit zeer vervelende fiscale gevolgen hebben. Je kunt dan geen dividend uitkeren en moet dan in box 1 afrekenen over de waarde van de pensioenaanspraken. Dit kan door de revisierente van 20% tot een maximale heffing van 72% leiden.

Zorg er daarom voor dat er bij hoge rekening courant schulden een rekening courant overeenkomst aanwezig is. Hierin dient een zakelijke rente te zijn afgesproken, dient een aflossingsschema te zijn opgenomen en dienen er zekerheden te zijn gesteld. Ook kan het verstandig zijn om de rekening courant schuld jaarlijks door een dividenduitkering gefaseerd te laten afnemen.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van bovenstaand artikel, dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen met ons kantoor.