Te hoge boeterente bij oversluiten hypotheek

donderdag 23/03/2017

Veel huizenbezitters hebben de afgelopen tijd vanwege de lage rentestand de hypotheek overgesloten. Hierover moesten zij een vergoeding betalen welke boeterente heet.

Banken hebben bij tienduizenden mensen die afgelopen jaar hun hypotheek lieten oversluiten te veel aan boeterente in rekening gebracht. He bedrag kan oplopen tot in sommige gevallen wel 3000 euro die de consumenten teveel betaald hebben. Er is afgelopen jaar in ieder geval meer dan 139 miljoen euro te veel betaald. Als eerdere jaren worden meegeteld, dan kan dat bedrag oplopen tot 4 miljard euro.

Sinds 14 juli 2016 ziet de AFM erop toe dat banken niet te hoge boeterentes berekenen. Vanaf deze datum mag deze vergoeding met de inwerkingtrede van nieuwe Europese regelgeving (MCD) niet groter zijn dan het financiële nadeel dat aanbieders daardoor hebben. Ook moeten aanbieders hun klanten duidelijk uitleggen hoe de vergoeding is berekend.

Vanwege de nieuwe Europese regelgeving onderzocht de AFM de wijze waarop aanbieders de vergoeding voor vervroegde aflossing berekenen. Hierbij kwam de AFM verschillende rekenmethoden tegen. Om huizenbezitters te helpen duidelijkheid te krijgen over hoe de vergoeding berekend kan worden, heeft de AFM een stappenplan en een checklist opgesteld. Hierin wordt de berekeningswijze in de praktijk stap voor stap toegelicht en kunnen huizenbezitters lezen waar ze op moeten letten.

Omdat de nieuwe regels vanaf 14 juli 2016 gelden, verwacht de AFM dat aanbieders de vergoedingen die door huizenbezitters sindsdien zijn betaald, opnieuw berekenen. Als blijkt dat de klant een te hoge vergoeding heeft betaald, moet het verschil worden terugbetaald. De uitgangspunten zijn niet van toepassing op vergoedingen die zijn betaald voor 14 juli 2016.

De AFM gaat erop toezien dat aanbieders zich houden de regels.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.