Strengere leennormen hypotheek

vrijdag 20/10/2017

Ben je van plan om een eigen woning te kopen en een nieuwe hypothecaire geldlening af te sluiten? Houd dan rekening met de gewijzigde leennormen en inkomensnormen per 1 januari 2018.

De hoogte van een hypothecaire geldlening is afhankelijk van de waarde van de woning (leennorm) én het inkomen van de kopers (inkomensnorm). Met ingang van 1 januari 2018 wijzigen zowel de leennorm als de inkomensnorm. Deze nieuwe normen gelden voor elk bindend hypotheekaanbod wat je ontvangt na 1 januari 2018, ook al heb je de hypothecaire geldlening aangevraagd in 2017. Je kunt er mogelijk nu nog op anticiperen dat je aanvraag voor 1 januari 2018 afgewikkeld is.

Leennorm

De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning bedraagt vanaf 1 januari aanstaande 100%. Daardoor kunnen eventuele kosten voor overdracht en andere bijkomende kosten zoals advies-, notaris of taxatiekosten niet langer bancair gefinancierd worden.

Inkomensnorm

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert de overheid hoeveel inkomen er maximaal aan hypotheeklasten kan worden besteed. De inkomensgrens voor 2018 is nog niet bekend.

In een conceptbesluit van het ministerie van Financiën staat dat het maximaal te lenen bedrag voor tweeverdieners vanaf 1 januari 2018 wordt verhoogd. Momenteel mag het tweede (en laagste) inkomen voor 60% meegeteld worden in de hypotheekaanvraag, voorgesteld wordt dat vanaf 2018 het tweede (en laagste) inkomen voor 70% meegeteld mag worden. Het voorstel zal eind oktober naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.