Salarissen gestolen door hackers

donderdag 16/08/2018

Oplichters hebben een zeer eenvoudige manier gevonden om salarissen te stelen. Er wordt een email account gehackt van een werknemer van meestal een bedrijf van redelijke omvang. Vervolgens sturen zij via dit account een mail naar de salarisadministratie van de werkgever met het verzoek om het loon op een ander bankrekeningnummer te storten in verband met verandering van bank.

Deze afdeling doet uiteraard wat er gevraagd wordt en stort vervolgens het salaris naar dit nieuwe nummer. Als de werknemer tenslotte informeert waar zijn salaris blijft, krijgt hij te horen dat hij toch een ander rekeningnummer heeft?

Volgens de Fraudehelpdesk is dit een groeiend probleem en zij raden iedereen aan om aangifte te doen bij de politie. De politie maakt er pas een zaak van wanneer het echt groot wordt.
De salarisadministratie zou bij een verzoek om wijziging van het bankrekeningnummer telefonisch moeten informeren bij de werknemer of deze wijziging inderdaad klopt. De werknemer die vermoedt dat hij gehackt is, moet onmiddelijk zijn wachtwoorden veranderen. Wanneer je gehackt bent altijd aangifte doen.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.