Parkeergegevens naar Belastingdienst

vrijdag 22/08/2014

De Belastingdienst krijgt steeds meer controlemiddelen om kilometeradministratie van leaserijders te controleren. Naast de gegevens van camera’s naast de weg, verkeersovertredingen en keuringsgegevens, heeft kan zij nu ook gebruik maken van parkeergegevens.

Indien u een personenauto van de zaak rijdt, krijgt u een bijtelling voor privé gebruik auto. Deze bijtelling wordt geregeld in de loonadministratie. Wilt u geen bijtelling voor privé gebruik auto krijgen, dan kunt u dit onder andere voorkomen door een adequate kilometeradministratie bij te houden. Als hieruit blijkt dat u op jaarbasis minder dan 500 kilometer met de zakelijke auto privé gereden heeft, dan krijgt u geen bijtelling. Recent heeft het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep bepaald dat een parkeerbedrijf de parkeergegevens van hun cliënten aan de Belastingdienst moet verstrekken.

De Belastingdienst kan vervolgens met deze gegevens (kentekens en de geparkeerde tijd), afstemming maken met de kilometeradministratie van personen welke geen bijtelling voor privé gebruik krijgen als gevolg van een sluitende kilometeradministratie, welke minder dan 500 kilometer voor privé op jaarbasis bedraagt.

Mochten deze gegevens overeenstemmen dan heeft u waarschijnlijk geen probleem, mocht de Belastingdienst hier afwijkingen in constateren dan kan dit forse negatieve financiële gevolgen voor u hebben.