Opletten bij verkoop bedrijfspand

vrijdag 19/06/2015

Een herinvesteringsreserve (HIR) kan worden gevormd  voor de behaalde boekwinst bij verkoop van een bedrijfspand. Dit is echter niet mogelijk als het pand geen bedrijfsmiddel meer is, maar voorraad. Als u op onjuiste wijze juridisch / fiscaal herstructureert kan dat leiden tot ongewenste belastingheffing.

Een apotheek werd gedreven in de vorm van een eenmanszaak. Het bedrijfspand was onderdeel van het ondernemingsvermogen. In januari 2007 verhuisde de apotheek naar een nieuw pand dat gehuurd werd door de ondernemer. De apotheker besloot in mei 2007 de apotheek in te brengen in een bv en richtte daarvoor bv A en bv B op. Het pand bleef in bv A, de onderneming werd gevoerd in bv B. Het pand stond niet meer ter beschikking van de apotheek, maar werd door bv A aangehouden met de intentie om het te verkopen.

In januari 2009 verkocht bv A het pand en behaalde daarmee een boekwinst van 260.000 euro. Voor deze boekwinst vormde de bv een HIR, maar daar ging de inspecteur niet mee akkoord. Het bedrijfspand was namelijk volgens hem geen bedrijfsmiddel meer, maar voorraad. Het Gerechtshof was het eens met de inspecteur.

De bv mocht voor de boekwinst bij verkoop van het bedrijfspand geen HIR vormen en de winst werd direct in de belastingheffing betrokken van bv A.