Meer tijd voor overgang SEPA

donderdag 16/01/2014

Bedrijven in het eurogebied krijgen een halfjaar langer de tijd om over te stappen op het Europese betalingssysteem SEPA. Dat heeft Europees commissaris Michel Barnier laten weten. Formeel gezien blijft de huidige deadline van 1 februari staan, maar er komt een extra overgangsperiode van 6 maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen.

De Europese Commissie acht een overgangsperiode nodig om de kans op verstoringen van het betalingsverkeer te verkleinen. Medio december bleek uit een enquête van De Nederlandsche Bank namelijk dat dat 35 procent van het MKB nog niet met de nieuwe Europese overschrijving werkte. 80% had de overgang naar SEPA nog niet afgerond.

Met SEPA moet in 33 landen in Europa uiteindelijk op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers. Ze worden vervangen door het langere Europese rekeningnummer IBAN. Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen.

Voor ondernemers betekent de overstap naar SEPA ook dat ze bijvoorbeeld op drukwerk en website het IBAN moeten vermelden. Een andere belangrijke verandering is dat betalingen in een ander formaat naar de bank gaan. Daarvoor moeten de nodige aanpassingen worden gedaan in systemen en boekhoudsoftware. Voor wie alleen overboekingen doet, zijn de nieuwe regels te overzien maar bij incasso’s wordt het lastiger, omdat de betalingen in een ander formaat moeten worden aangeleverd.

Vooralsnog is gewaarschuwd dat de overgangsperiode na 1 augustus niet zal worden verlengd.