Let op bij de aangifte inkomstenbelasting na echtscheiding

donderdag 29/08/2019

Bij alle dingen die komen kijken bij een echtscheiding staat de fiscale afwikkeling niet bovenaan het lijstje. Dat concludeert de belastingdienst na twee steekproeven. Voormalige partners maken relatief meer fouten in hun aangifte. Bijvoorbeeld doordat beiden exen nog de volledig betaalde hypotheekrente aftrekken.

De belastingdienst heeft onderzoek gedaan naar de aangiftes van 1.800 gescheiden stellen. Daaruit blijkt dat er nogal wat fouten worden gemaakt. Zo vult de helft van de gescheiden stellen, met een gezamenlijk eigen huis, de aangifte onjuist in. De fiscus heeft daarom op zijn website een checklist gezet, waarmee ex-partners kunnen zien wat ze nog allemaal moeten regelen op fiscaal gebied.

Betaalde hypotheekrente aftrekbaar als alimentatie

De meeste fouten komen voor in de aangiftes van partners met een gezamenlijk huis. Zo komt het geregeld voor dat beiden ex-partners het volledige bedrag aan hypotheekrente opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting, terwijl dat per partner maximaal de helft van dat bedrag mag zijn.

Ook worden er fouten gemaakt in de fiscale behandeling van betalingen voor het huis als één van de partners er blijft wonen. In het algemeen werkt het zo dat iedere ex-partner zijn eigen deel van betalingen voor het huis, zoals hypotheekrente kan aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Naar aanleiding van de steekproef wijst de belastingdienst ook op de situatie waarbij de ene partner eigenaar blijft van het huis maar zelf ergens anders gaat wonen. Als de partner die in het huis blijft wonen geen huur betaalt, mag de eigenaar van het pand de betaalde hypotheekrente namelijk aftrekken als betaalde alimentatie. De belastingdienst geeft aan dat dit niet altijd wordt toegepast.

Tip van de fiscus: nog één jaar fiscaal partnerschap

Ook ziet de fiscus fouten bij bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag. Ouders die gaan scheiden moeten het aan de fiscus laten weten als zij een co-ouderschap hebben afgesproken. Want alleen in dat geval kunnen allebei de ouders kinderopvangtoeslag krijgen. Als de belastingdienst niets weet van de regeling, kan de dienst één van de twee toeslagen weigeren.

De belastingdienst raadt ex-partners aan om – als de situatie dat toelaat – nog één keer gezamenlijk aangifte te doen in het jaar van de scheiding. Dat kan veel problemen voorkomen, zeker als zij voor die aangifte nog fiscaal partner blijven. In dat geval kunnen zij voor de inkomstenbelasting namelijk nog enigszins onbekommerd schuiven met aftrekposten en inkomsten.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je uiteraard contact opnemen met ons kantoor.