Lekker weer? Tijd voor een motor van de zaak!

donderdag 30/03/2017

Fiscaal kan het heel aantrekkelijk zijn om een motor van de zaak te rijden. De gemaakte kosten en de BTW zijn aftrekbaar, je hebt recht op investeringsaftrek, maar bovenal zijn de bijtellingsregelingen voor privé gebruik veel gunstiger dan voor een auto.

Veel mensen denken dat voor de motor dezelfde bijtellingsregels gelden als voor auto’s, Dat is niet waar. Bij een auto tel je normaliter 22% over de cataloguswaarde bij je inkomen en vervolgens betaal je daar 42% of 52% inkomstenbelasting over. Voor een motorfiets moet je wel degelijk bijtelling betalen, maar die wordt veel gunstiger bepaald.

Voor een motor moet je de totale jaarlijkse kosten bepalen en daarmee de kosten per kilometer uitrekenen. De kosten van de kilometers die je privé rijdt moet je dan bij je belastingaangifte bij je inkomen optellen, dus aantal privé km x de kilometerkosten.

Een bijkomend voordeel van de motor is dat de fiscus een keer niet zoals bij de auto pietluttig is als het gaat om de kilometerregistratie. Bij een zakelijke auto waarmee je indien je minder dan 500 kilometer rijdt, een nauwkeurige kilometeradministratie bij te houden. De Belastingdienst controleert hier heel streng op. Maar bij privégebruik van een motor moet de fiscus bewijzen dat het door jou opgegeven aantal privékilometers niet klopt.

Niet alleen de motor zelf, maar ook essentiële items als motorkleding, -helm en -laarzen, tassen, een TomTom en andere accessoires zijn aftrekbaar. Omdat in Nederland de ondernemer en niet de Belastingdienst bepaalt waarin hij of zij zakelijk investeert, kun je zelf bepalen wat voor motor en welke toebehoren je nodig hebt. Het moet uiteraard wel zijn dat je de motor ook daadwerkelijk ook zakelijk gebruikt (was bijvoorbeeld als u zelfstandig vrachtwagenchauffeur bent niet aannemelijk is).

De investeringsaftrek geldt voor iedere ondernemer die meer dan 2.300 euro investeert. Je kunt 28 procent van de aanschaffingsprijs aftrekken. Auto’s zijn expliciet uitgesloten van deze regeling, maar motoren niet en die vallen er dus gewoon onder. Als je een elektrische motor koopt, kun je ook een beroep doen op de milieu-investeringsaftrek.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor