Is uw bestelauto geschikt voor privé-gebruik?

maandag 01/09/2014

“Nee!” Is het stellige antwoord van veel ondernemers en werknemers die een bestelauto van de zaak rijden. “Mijn auto ligt immers vol met materialen en is veel te vies om privé te gebruiken. Bovendien staat er een veel geschiktere auto op mijn oprit”.

Een terugkerend onderwerp van discussie met de belastingdienst is de vraagstelling of de gebruikte bestelbus zich wel of niet leent voor privé-gebruik.

Het lijkt gevoelsmatig vaak heel plausibel dat dit niet zo is maar de belastingdienst blijkt in de praktijk niet veel nodig te hebben om toch te oordelen dat een bestelauto die ter beschikking staat ook daadwerkelijk privé gebruikt kan worden.

 Zo bleek weer eens uit een uitspraak in augustus van de Rechtbank Den Haag. Hier betoogde een ondernemer die geen sluitende kilometer administratie kon overleggen dat privé gebruik niet aan de orde was voor zijn te vieze en te volle bestelbus. De rechtbank bevestigde de mening van de belastingdienst dat er met wat opruimen best een plaats voor een passagier vrijgemaakt kon worden en dat er dus ook privé gebruik mogelijk was waarop naheffing volgde.

Zo zal naar mening van de belastingdienst bijna elke bestelbus voor privé gebruik in aanmerking komen.

Wat rest om bijtelling te voorkomen is het bijhouden van een sluitende kilometeradministratie (met jaarlijks minder dan 500 privé kilometers) of het afgeven van een verklaring (geen) privé gebruik bestelauto (met jaarlijks helemaal geen privé kilometers). Als de bus niet gebruikt wordt voor woon-werkverkeer kan hij natuurlijk buiten werktijd ook op het terrein van de werkgever achterblijven.