Is de flatscreen wel groot genoeg?!

vrijdag 18/08/2017

Gefeliciteerd met de aankoop van uw woning! U bent dolgelukkig samen, de hypotheekrente is historisch laag, de hoekbank zit prima, ofwel: alles top geregeld. Nu nog een tv (hoe groot moet die zijn?) en we zijn er. Of spelen er ook nog andere zaken…

Trouwen is ouderwets en verder iets regelen is toch helemaal niet nodig? Als het de bedoeling is dat jullie koopwoning voor de helft naar de schoonouders vererft dan niet. Een voorbeeld.

Mark en Eef wonen een jaar samen in hun koopwoning. Mark overlijdt geheel onverwachts op 32-jarige leeftijd. Ze hadden nog niks geregeld, zelfs geen samenlevingscontract.
Mark en Eef zijn dus niet gehuwd en zijn geen geregistreerd partner van elkaar. Bij het overlijden van Mark is Eef dus geen (wettelijk) erfgenaam waardoor de nalatenschap van Mark aan zijn ouders toekomt, volgens de wet de erfgenamen van Mark.

Eef blijft dus achter zonder haar grote liefde en zonder (de helft van) de woning. Dit had voorkomen kunnen worden door in een testament elkaar als erfgenaam aan te wijzen of door het opstellen van een samenlevingscontract met een verblijvingsbeding.

Het formaat van de flatscreen is belangrijk, maar aandacht voor de formele kanten van gaan samenwonen is misschien toch nét wat belangrijker.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.