Invoer producten buitenland na vakantie

donderdag 14/07/2016

Op vakantie worden vaak souvenirs e.d. gekocht, welke vanzelfsprekend mee naar huis genomen gaan worden. Daarnaast is ook de tax free afdeling op de luchthaven populair.

Zoals u wellicht wel weet, zijn er regels gebonden aan wat er vanuit het buitenland meegenomen mag worden zonder dit aan te hoeven geven bij de douane ofwel zonder er belasting over te hoeven betalen. Er wordt in dit verband onderscheid gemaakt tussen reizen vanuit een EU-land en reizen vanuit buiten de EU.

Reizen binnen de EU

Wanneer u binnen de EU reist, zijn er nauwelijks beperkingen. De belangrijkste beperkingen zijn:

-          Wapens ( zowel nep als echt )

-          Kunst en antiek

-          Bedreigde planten en dieren

-          Verdovende middelen

-          Bedragen vanaf 10.000 euro ( in geld en/of waardepapieren )

Wanneer u goederen hebt uit bovenstaande categorieën dient u deze aan te geven bij de douane. Verdovende middelen en wapens zijn vanzelfsprekend geheel verboden.

Voor wat betreft alcohol en tabak gelden er maximale hoeveelheden:

-          Tabak: 800 sigaretten / 400 cigarillo’s ( max. 3 gr/st ) / 200 sigaren / 1 kilo rooktabak

-          Alcohol: 110 liter bier / 90 liter wijn / 20 liter likeurwijn ( sherry/port ) / 10 liter gedistilleerd

Let er op, dat per land de regels kunnen verschillen. Bij twijfel kunt u het beste vooraf bij de douane van het betreffende ( doorreis )-land navragen hoe daar de regels exact zijn. Overigens worden de Canarische Eilanden beschouwd als Niet-EU land, evenals bijvoorbeeld Noorwegen en Zwitserland.
Voor deze landen gelden andere regels.

Reizen buiten de EU

Het belangrijkste verschil met reizen binnen de EU is, dat u over aankopen met een totaalwaarde van 430 euro belasting moet betalen. Wanneer u onder de 700 euro blijft, komt u in aanmerking voor een speciaal tarief. U dient de goederen ZELF aan te geven bij de douane om van deze regeling gebruik te kunnen maken. Verder gelden dezelfde beperkingen als hierboven genoemd.

De maximale hoeveelheden voor alcohol en tabak voor reizen van buiten de EU zijn:

-          Tabak: 200 sigaretten / 50 sigaren / 250 gram shag

-          Alcohol: 16 liter bier / 2 liter wijn / 1 liter gedistilleerd

Wanneer u naar Nederland reist vanuit buiten de EU en u moet ín de EU overstappen, dan dient u handbagage waarover belasting betaald dient te worden aan te geven op de luchthaven waar u de EU binnenkomt. Ruimbagage hoeft u daar niet aan te geven; dat dient in Nederland ( eindbestemming ) te gebeuren.

Op www.belastingdienst.nl onder het kopje “Douane” kunt u per product de regels terugvinden. Tevens heeft de belastingdienst een app gemaakt, waarop u kunt controleren of u uw aangekochte producten moet aangeven bij de douane. De app heet “Douane reizen app”.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.