Goedkoop tanken op de zaak!

donderdag 03/08/2017

Nederland staat wereldwijd op de tweede plaats wat betreft het aandeel elektrische auto’s op de totale automarkt. In 2016 was 6,5% van de auto’s in ons land volledig elektrisch aangedreven of een hybride. Diverse autofabrikanten zetten steeds meer in de ontwikkeling van elektrische auto’s. Ook de overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s boven de met fossiele brandstof aangedreven vervoersmiddelen. Dat blijkt niet alleen uit het verlaagde bijtellingspercentage van 4% voor auto’s met een nul-emissie fosfaatuitstoot!

Ook ondernemingen die bijvoorbeeld investeren in een oplaadpunt voor elektrische auto’s komen in aanmerking voor Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Deze stimuleringsregelingen komen bovenop de gebruikelijk investeringsaftrek.

 

De MIA

Door gebruik te maken van de MIA heb je de mogelijkheid om tot 36% van het investeringsbedrag in mindering te brengen van de fiscale winst. De exacte hoogte van het percentage is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

 

De VAMIL

Via de VAMIL is het mogelijk om de investering op een willekeurig moment af te schrijven. Door sneller af te schrijven wordt de fiscale winst geminimaliseerd.

 

Wat zijn de voorwaarden?

Iedere ondernemer die in Nederland onderworpen is aan de inkomsten- of vennootschapsbelasting kan in aanmerking komen voor de MIA/VAMIL mits aan de volgende voorwaarden is voldaan:

1. Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst (klik hier)

2. Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.

3. De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.

4. Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal 2.500,- per bedrijfsmiddel zijn.

5. Je kan voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

 

Ik voldoe aan de voorwaarden. Hoe maak ik gebruik van de regeling?

1. Binnen 3 maanden na de investering doe je melding bij RVO.nl

2. Je krijgt een ontvangstbevestiging van RVO die je moet bewaren bij je boekhouding

3. Je verwerkt de MIA/VAMIL in de aangifte inkomsten- of vennootschapsbelasting. Daarna beslist de Belastingdienst uiteindelijk over de aangifte.

 

Zo zie je maar…. Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn!

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor