Gevolgen Prinsjesdag voor bv’s en de dga

donderdag 27/09/2018

Het kabinet benadrukt in de Prinsjesdag-stukken dat vooral mkb’ers moeten profiteren van de gepresenteerde maatregelen. Echter zijn niet alle plannen gunstig voor bv’s en de dga.

Verlaging van het Vennootschapsbelastingtarief

Het voornaamste belastingvoordeel voor ondernemers met een bv is de verlaging van de tarieven voor de vennootschapsbelasting. In 2019 daalt het lage tarief (voor winsten tot 200.000) van 20% naar 19%. Het hoge tarief zakt van 25% naar 24,3%. Die daling zet zich de komende jaren verder door tot tarieven van respectievelijk 16% en 22,25%.

Versoberingen voor bv’s

Tegenover de daling van het vennootschapsbelastingtarief, zijn er ook een aantal versoberingen in vennootschapsbelasting meegenomen in de gepresenteerde plannen. Zo gaat de termijn waarbinnen bv’s verliezen met toekomstige winsten kunnen verrekenen terug van negen naar zes jaar. Ook de mogelijkheden om af te schrijven op een bedrijfspand in eigen beheer worden beperkt.

Voor dga’s geldt tevens dat het tarief op inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2) de komende jaren zal stijgen. Uiteindelijk gaat het tarief van 25% naar 26,9%.

Heffing op hoge schuld aan eigen-bv

Ten slotte werd een voorstel gedaan om dga’s met een hoge schuld aan de eigen bv te belasten. Heeft de dga een schuld van meer dan 500.000, dan wordt het bedrag hierboven als inkomen uit aanmerkelijk belang gezien en belast in box 2. Deze maatregel is nog niet definitief en zou in moeten gaat in 2022. Echter is de verwachting dat hier het laatste woord nog niet over is gezegd.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.