Gedragscode mkb van banken "goede handreiking"

donderdag 25/01/2018

De Gedragscode Klein zakelijke Financiering die de Nederlandse Vereniging van Banken op 18 januari 2018 heeft gepresenteerd, is "een goede handreiking" om de verstoorde relatie tussen het mkb en de banken te herstellen. Deze heeft tijdens de crisis een flinke knauw gekregen, zo stelt MKB-Nederland voorzitter Michaël van Straalen in de Telegraaf.

Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf in banken is de afgelopen jaren tot het dieptepunt gedaald. Tijdens de crisis bleef de deur van de bank veelal dicht voor ondernemers die het moeilijk hadden. Ook al waren ze al jarenlang klant en hadden ze altijd aan alle verplichtingen voldaan. Voorwaarden en tarieven werden eenzijdig aangepast, zonder duidelijke communicatie. Bedrijven in bijzonder beheer kregen te maken met een uiterst kille behandeling door hun bank. En dan was er nog het debacle met mkb-rentederivaten en de afhandeling daarvan.

De bank en de mkb-klant verstonden elkaar niet meer. Daarbij is er bij de banken steeds meer gedigitaliseerd. Op de koffie bij de bank kan niet meer. Die tijd komt ook niet meer terug.

De Gedragscode klein zakelijke financiering beoogt kleinere mkb'ers een sterkere positie te geven als zij een lening afsluiten bij de bank. De banken erkennen met de gedragscode dat kleine bedrijven een bijzondere positie innemen en een andere benadering vragen dan bijvoorbeeld grote concerns.

De Gedragscode omschrijft wat ondernemers van de bank mogen verwachten als zij een financiering afnemen. Een lening zonder meer afwijzen kan niet meer, de bank moet dat motiveren. Verder voorziet de code ook in klachtafhandeling bij Kifid, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. De code treedt op 1 juli 2018 in werking en geldt voor financieringen die vanaf dat moment worden aangevraagd.

Bron: mkb.nl

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.