Frauduleuze beleggingsaanbieders

donderdag 05/02/2015

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft nieuwe aanbieders toegevoegd aan de waarschuwingslijst van frauduleuze personen en organisaties die potentiële beleggers waardeloze- en/of nepaandelen proberen te verkopen (boiler rooms). Boiler rooms brengen hun ‘slachtoffers’ het hoofd op hol met overtuigende verkooppraatjes dat er grote winsten zijn te behalen.

Boiler rooms maken vaak gebruik van betrouwbaar ogende websites en gebruiken namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie. Beleggers worden vaak onder druk gezet om geld over te maken naar het buitenland.

De AFM houdt lijsten bij van deze zogenaamde boiler rooms. Zij adviseren het volgende te doen:

- Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail

- Raadpleeg de registers van de AFM (www.afm.nl) of de website van de buitenlandse toezichthouder in het land waar de instelling zegt te zijn gevestigd om te zien of zij over een vergunning beschikken. Bel de organisatie terug met de gegevens die je uit de registers haalt, om er achter te komen wie ze zijn.

- Check op internet via zoekmachines of er iets bekend is over de aanbieding en controleer via zoekmachines de naam van het aandeel.

- Betaal geen restriction fee of andere onduidelijke kosten aan onbekende instellingen.

- Wees altijd extra alert als bedrijven of personen geld vragen over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde Moneytransfer-systemen.

- Bekijk ook de waarschuwingslijsten van de AFM en de IOSCO.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact op met ons kantoor.