Fiscale maatregelen 2014 zeer zuinige of elektrische auto

dinsdag 19/11/2013

Bijtelling 2014 volledig elektrische auto naar 4%

Op dit moment bedraagt de bijtelling voor auto’s met een CO2-uitstoot tot 50 gr/km nog 0%. Bekend was al, dat het percentage voor zeer zuinige auto’s met ingang van 2014 zou gaan wijzigen.

In tegenstelling tot eerdere berichten hoeft u voor 2014 echter geen rekening te houden met 7% bijtelling voor de elektrische auto, maar met slechts 4%. Deze wijziging is recent bekend gemaakt door de staatssecretaris van Financiën en geldt voorlopig voor de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015. Wanneer u gedurende deze periode een volledig elektrische auto aanschaft, profiteert u gedurende 60 maanden na aanschaf van het lagere percentage.

Overige fiscale maatregelen 2014

Momenteel kunnen zeer zuinige auto’s ook nog profiteren van de vrijstelling voor de BPM, motorrijtuigenbelasting. Daarnaast kunnen ze recht hebben op de milieu-investeringsaftrek ( MIA ), kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ( KIA ) en kunnen ze gebruik maken van de willekeurige afschrijving milieu-bedrijfsmiddelen ( VAMIL ).

Omdat steeds meer auto’s van deze maatregelen kunnen profiteren, heeft de staatssecretaris het plan opgevat om deze maatregelen te gaan inperken en wil hij het verminderen van de CO2-uitstoot meer stimuleren. De hiervoor genoemde maatregelen zullen dan ook gericht gaan worden op de meest zuinige en innovatieve technieken, waardoor de bezitter van een zuinige auto niet meer van deze maatregelen gebruik kan maken.

Dit zal onder meer gerealiseerd gaan worden door de VAMIL en de KIA niet meer voor personenauto’s te gaan laten gelden. Tevens zal de lijst voor de MIA aangepast worden, zodat alleen de elektrische auto’s hiervoor nog in aanmerking komen. Deze plannen van de staatssecretaris dienen echter nog verder uitgewerkt te worden en zijn dus nog niet definitief.

Overigens is het zo, dat u de aanvraag voor de MIA en VAMIL door ons kantoor kunt laten verzorgen, mocht uw nieuwe bedrijfsmiddel hiervoor in aanmerking komen. Let wel, de aanvraag dient binnen drie maanden na het geven van de opdracht ( zowel mondeling als schriftelijk is rechtsgeldig ) te geschieden.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Linda van Dijk van ons kantoor.