Fiets van de zaak, dit jaar nog fiscaal extra aantrekkelijk

maandag 01/12/2014

De aanschaf van een fiets tot een bedrag van 749 euro (inclusief btw) wordt niet belast als de fiets voor woon-werkverkeer wordt gebruikt. Vanaf 1 januari 2015 is de werkkostenregeling verplicht gesteld voor bedrijven, aangezien de onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers daardoor aan banden worden gelegd. Als u een fiets nog belastingvrij wilt verstrekken hou er dan wel rekening mee dat de fiets in 2014 geleverd moet zijn.

Een fiets van de zaak is populair mede door de gestage opmars van de e-bike bij de zakelijke gebruiker. Dit is voor een groot deel te danken aan de fiscale faciliteit, waarbij de aanschaf van een fiets tot een bedrag van 749 euro (inclusief btw) niet wordt belast als de fiets voor woon-werkverkeer wordt gebruikt op meer dan de helft van het aantal dagen dat u of één van uw werknemers naar het werk gaat.

Door deze belastingmaatregel met betrekking tot vrije vergoedingen en verstrekkingen kan een werknemer van een bedrijf met gemiddeld 42% belastingvoordeel een nieuwe fiets kopen. Vanaf januari 2015 gaat dat echter veranderen, want volgens de vanaf dat moment verplichte werkkostenregeling heeft de werkgever een vrij beschikbare ruimte van 1,2% van de totale fiscale loonsom. Uit deze pot moeten allerlei zaken worden betaald, denk aan personeelsfeesten, kerstpakketten, etentjes, en andere verstrekkingen. Een fiets van de zaak kan ook in 2015, maar gaat dan wel ten koste van de beschikbare ruimte. Anders gezegd, het specifieke voordeel van een fiets van de zaak komt te vervallen. Dus als u nog wat wilt voor uw werknemers doe het dan voor het jaareinde. 

Heeft u vragen over dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.