Factuurdatum verstreken, wat nu?

donderdag 02/11/2017

Iedere ondernemer zal de ergernis herkennen, een klant die niet betaalt. De gedachte van de ondernemer zal vervolgens al snel gaan naar een incassobureau of een deurwaarder, maar is dit altijd de juiste gedachte?

Met het inschakelen van een deurwaarder of incassobureau kan je jezelf pijnlijk vergissen. Blijkt het dat de klant failliet is, dan draag jij op voor de kosten en ben je de klant en mogelijk ook zijn netwerk voorgoed kwijt. Daarnaast is het inschakelen van een derde niet bevorderlijk voor een duurzame klantrelatie.

In de meeste gevallen is de klant wel bereid om te betalen, maar is er een reden dat de klant niet betaalt. Dit kan een vakantie zijn, een eenmalige hoge kostenpost of het wegvallen van een sleutelfiguur in de organisatie.

Bij het verstrijken van de factuurdatum kan je het beste direct contact opnemen met de klant. Dit geeft een professionele uitstraling. Het herinneren van de klant kan door middel van een brief, of door een telefonisch sommatiegesprek.

Als uit dit gesprek blijkt dat je klant bereid is te betalen, is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. Dit kan een nieuwe betalingsdatum zijn, of een betalingsregeling waarmee je klant de factuur in delen betaalt. Door het meedenken met je klant groeit te klantrelatie en je kansen voor de toekomst. Het is van groot belang om deze afspraken altijd te bevestigen door middel van een mail. Zet in deze mail de strikte betalingsdata en duidelijke voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen bestaan uit het in rekening brengen van extra rentekosten of administratieve kosten.

Als je op de overeengekomen betalingsdatum nog een betaalverzoek stuurt zal dit leiden tot een soepel verloop van de betaling. Is dit een hoop extra werk? Ja, maar in de loop der tijd zal zich dit terug betalen. Daarnaast zal je klantenrelatie verbeteren en kan je in de toekomst betrouwbare deals sluiten met deze klant.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.