Eenvoudiger BTW terugvragen van oninbare debiteuren

donderdag 27/10/2016

Vanaf 1 januari 2017 wordt het eenvoudiger om de BTW terug te vragen van oninbare debiteuren. Als je op dit moment een oninbare debiteur hebt, moet je de BTW die is afgedragen via een schriftelijk verzoek terugvragen bij de Belastingdienst.

Bij dit schrijven dien je een brief van de curator bij te voegen waarop staat dat de debiteur in staat van faillissement is gesteld en dat er van de debiteur geen uitkering meer te verwachten is. Doordat de afhandeling van  faillissementen vaak jaren duren, moet je dus jaren op je geld wachten. Vaak is zelfs de vijfjaarstermijn al verstreken en krijg je de BTW helemaal niet meer terug.

Per 1 januari 2017 worden deze regels echter soepeler. Als er één jaar na de vervaldatum van de factuur  nog niets of slechts een deel van de factuur is ontvangen, heb je al recht op een teruggave van de afgedragen BTW. Het is ook niet meer nodig om hiervoor een apart schriftelijk verzoek in te dienen. Je mag de afgedragen BTW  zelf in mindering brengen op je reguliere BTW aangifte over het tijdvak waarin blijkt dat de debiteuren niet meer zal worden ontvangen. Mocht later de openstaande debiteur alsnog tot betaling overgaan, moet je de BTW opnieuw afdragen.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je uiteraard contact opnemen met ons kantoor.