Een vakantiehuisje en de fiscale regels

donderdag 07/06/2018

Nu we geen rendement meer op ons spaargeld maken, is de belangstelling voor vakantiewoningen toegenomen. Een manier om spaargeld beter te laten renderen, kan door middel van het aanschaffen van een vakantiewoning. Het is echter wel belangrijk dat je de fiscale kant hiervan niet onderschat.

Indien je niet permanent verblijft in de vakantiewoning behoort deze tot jouw box 3 vermogen. Dat betekent dat het werkelijk behaalde rendement niet van belang is. De belastingheffing vindt plaats op basis van een fictief rendement (tussen 2,871 en 5,39 in 2017) over de waarde van de vakantiewoning minus de eventueel daarop rustende schulden.

Als je de vakantiewoning structureel verhuurt ben je wel ondernemer voor de omzetbelasting. Dit betekent dat je over de huuropbrengst 6% omzetbelasting dient af te dragen. Daarnaast kun je dan wel de omzetbelasting over de gemaakte kosten terugvorderen.

Indien je de vakantiewoning deels zelf gebruikt en deels verhuurt, is de omzetbelasting over de gemaakte kosten voor een evenredig deel aftrekbaar.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.