Door verliesverrekening (voormalige) fiscale partner alsnog heffingskorting terugbetalen

donderdag 01/11/2018

Denk je met een definitieve aanslag inkomstenbelasting veilig te zitten? Helaas moet je nog steeds op je tellen blijven passen. Door verliesverrekening met terugwerkende kracht van zijn voormalige fiscale partner kreeg een man alsnog een navorderingsaanslag voor zijn kiezen.

In een uitspraak van de rechtbank eerder dit jaar betrof het een zaak waarin de man een fiscale partner had met een zodanig hoog inkomen in 2009 dat de man recht had op uitbetaling van de gecombineerde heffingskorting van ruim 2.000.

Over 2012, toen de twee inmiddels geen fiscale partners meer waren, had de voormalige fiscale partner van de man een negatief inkomen. Dit werd volgens de regels van verliesverrekening verrekend met het positieve inkomen uit 2009. Het gevolg is dat er geen recht meer op uitbetaling van de heffingskorting over 2009 bestaat. Het zure gevolg was dus een navorderingsaanslag van de belastinginspecteur van de uitbetaalde 2.000 inclusief ruim 500 aan heffingsrente.

De man ging in beroep en stapte naar de rechter. De rechtbank oordeelde echter dat de aanslag terecht is opgelegd omdat de heffingskorting over 2009 ten onrechte is uitgekeerd. De rechter stelde dus dat de inspecteur terecht heeft gehandeld door het opleggen van een navorderingsaanslag om de onterechte uitbetaling terug te vorderen. Hiervoor was wel vereist dat de Belastingdienst deze navorderingsaanslag uiterlijk tot acht weken na het tijdstip waarop de aanslag van de partner of een beschikking strekkende tot vermindering van de aanslag van de partner onherroepelijk was geworden. De man moest daarom alsnog terugbetalen.

Destijds is sprake geweest van een crisismaatregel waarbij verliezen voor de inkomstenbelasting tot drie jaar terug verrekend konden worden in plaats van één jaar. Desalniettemin blijf op je tellen passen ondanks een definitieve aanslag inkomstenbelasting.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.