De VAR verdwijnt definitief: en nu?

donderdag 04/02/2016

De Eerste Kamer stemde in; per 1 mei a.s. treedt de voorbeeldovereenkomst in werking, gevolgd door nog een volledig jaar overgangsregeling. Hoe ziet de opvolger van de Verklaring Arbeids Relatie er uit?

Op 1 mei 2017 is de VAR definitief verdwenen. De nieuwe afspraken tussen zzp-er en werkgever worden gemaakt op basis van voorbeeldovereenkomsten.

Van de overeenkomsten heeft de Belastingdienst een aantal voorbeelden gepubliceerd voor specifieke situaties. Deze contracten hebben de vorm van een invuloefening. Wat er precies moet worden ingevuld verschilt per voorbeeld.

Zelf een overeenkomst opstellen

Je kunt ook zelf een overeenkomst opstellen en deze voorleggen aan de Belastingdienst. Dat kan onbeperkt, ofwel: zegt de fiscus “dit is gewoon een werknemer” dan kun je een daarop aangepaste overeenkomst opnieuw voorleggen.

Is de zzp-er een verkapt werknemer?

Om hier antwoord op te geven is er een aantal vragen welke beantwoord dient te worden, waarbij het totaalplaatje van belang is:

1. Mate van zelfstandigheid:

a. Bepaalt de zzp-er zijn eigen werktijden

b. Geeft de opdrachtgever actief leiding aan de zzp-er?

c. Mag de zzp-er de opdracht op zijn beurt weer uitbesteden?

2. Zekerheid:

a. Wordt er doorbetaald bij ziekte?

b. Zijn er betaalde vakantiedagen?

c. Is de opdrachtgever verantwoordelijk voor schade aangericht door de zzp-er?

Overgangsregeling

De overgangsregeling is nodig omdat de VAR eigenlijk per 2016 werd afgeschaft. Dat is niet gebeurd om te zorgen dat de overheid meer voorbeeldovereenkomsten heeft beoordeeld en gepubliceerd. Dit jaar blijft de VAR in dezelfde vorm bestaan, op één uitzondering na. Een verklaring over 2014 of 2015 kan ook in 2016 gebruikt worden, als het werk hetzelfde blijft. Zeker is het nog niet: de Eerste Kamer moet nog stemmen over de opvolger van de VAR, maar tegenhouden lijkt geen optie. Er is immers al een overgangsregeling.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van bovenstaand artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.