De fiscale gevolgen van het kerstpakket

donderdag 13/12/2018

Als je als werkgever je werknemers een kerstpakket wil verstrekken, moet je goed op de hoogte zijn van de fiscale gevolgen. Doe je dit niet, dan loop je als werkgever het risico dat de werknemer over dit geschenk belasting moet betalen.

Het is over het algemeen niet de bedoeling dat de waarde van het kerstpakket bij het belastbaar loon wordt opgeteld. Gebeurt dit wel, dan zal de werknemer belasting betalen over zijn eigen kerstpakket. Hierover betaalt hij dan inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringen. In de praktijk zal dit weinig voorkomen, maar formeel kan de Belastingdienst deze wet toepassen.

Om de kerstpakketten onbelast te laten, moet de werkgever ze aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte. Dit is het bedrag dat een werkgever onbelast kan vergoeden aan de werknemer. De hoogte van de vrije ruimte is 1.2 procent van de fiscale loonsom.

Indien je als werkgever de vrije ruimte al volledig benut hebt en je wilt alsnog je werknemers een kerstpakket schenken moet je er rekening mee houden dat hier een eindheffing van 80% over gerekend moet worden. Heb je de volledige vrije ruimte benut en wil je geen eindheffing betalen, dan kan je nog overwegen om in januari een nieuwjaarsgeschenk te geven. Dit nieuwjaarsgeschenk zal dan in de vrije ruimte van 2019 vallen. Het tijdstip van uitgifte is immers leidend voor het betalen van belasting.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.