De Bijleenregeling

donderdag 22/03/2018

De bijleenregeling eigen woning is van toepassing in de situatie waarin een eigen woning wordt verkocht met een hogere waarde dan de eigen woningschuld. Dit betekent dat geld overblijft na de aflossing van de eigenwoningschuld. Deze overwaarde wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd.

Als de belastingplichtige binnen een periode van 3 jaar opnieuw een eigen woning aankoopt, kan hij niet de volledige eigenwoningrente aftrekken. De rente die je maximaal kunt aftrekken is de aankoopprijs van de nieuwe eigen woning minus de eigenwoningreserve.

Voorbeeld:
Stel je verkoopt je woning voor  200.000. Op deze woning zat een hypotheekschuld van  160.000. De overwaarde oftewel de eigenwoningreserve bedraagt dan  40.000. 
Je koopt vervolgens een nieuwe woning van  300.000. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek van maximaal  260.000 ( 300.000 -/-  40.000). 
Leen je meer dan  260.000, dan mag je over het bedrag boven die  260.000 geen rente aftrekken. Dat deel van de lening, moet dan worden aangegeven in box 3.

De eigenwoningreserve vervalt na 3 jaar of bij overlijden. Als je bijvoorbeeld je eigen woning verkoopt en een woning gaat huren en na drie jaar pas een woning aankoopt, is de eigenwoningreserve vervallen.

Bij de berekening van de overwaarde ofwel de eigenwoningreserve mag je ook de verkoopkosten in aftrek nemen. Voorbeelden van verkoopkosten zijn: makelaarskosten, taxatiekosten of advertentiekosten.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.