BV’s naast elkaar: als dat maar goed gaat…

donderdag 11/08/2016

Piet houdt alle aandelen in Verhuur BV en Hotel BV. Verhuur BV verhuurt een hotel aan Hotel BV. Piet overlijdt. De bedrijfsopvolgingsfaciliteit (=BOF) kan niet worden toegepast op de waarde van de aandelen Verhuur BV. De structuur blijkt fiscaal niet helemaal optimaal te zijn…

Piet houdt alle aandelen in Verhuur BV en Hotel BV. Verhuur BV verhuurt een bedrijfspand aan Hotel BV. Piet overlijdt. De nalatenschap gaat volledig naar zoon Frans. Frans is van mening dat van de zeer ruime BOF-vrijstelling in de Successiewet gebruik kan worden gemaakt.

De belastinginspecteur is een andere mening toegedaan: de BOF kan worden toegepast op de verkrijging van de aandelen in Hotel BV, maar niet op de verkrijging van de aandelen in Verhuur BV.

Het Gerechtshof oordeelt dat de inspecteur de BOF terecht niet heeft toegepast op de aandelen Verhuur BV. Volgens het hof drijft Verhuur BV namelijk geen onderneming en betreft de verhuur van het pand niet meer dan normaal vermogensbeheer. Verder is het hof van mening dat de activiteiten van Verhuur BV voor toepassing van de BOF afzonderlijk moeten worden beoordeeld en dus niet geconsolideerd met de activiteiten van Hotel BV.

Als bijvoorbeeld Verhuur BV de aandelen had gehouden in Hotel BV in plaats van Piet in privé, waren de zeer ruimhartige bepalingen (een vrijstelling van tenminste zo’n  1 miljoen euro!) van de BOF wel van toepassing geweest. Het tijdig creëren van een fiscaal optimale structuur is dus van groot belang bij overlijden. Tenzij u graag belasting betaalt, dan is de structuur van Piet wellicht wat voor u!

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.