BTW op kassabon aftrekbaar

vrijdag 28/08/2015

Om btw in aftrek te brengen heb je een factuur nodig die aan de factuureisen voldoet. Een kassabon voldoet in aantal gevallen ook aan de eisen die verplicht zijn om de btw toch in aftrek te mogen nemen.

Ondernemers die btw-belaste prestaties verrichten, kunnen de btw op aankopen in aftrek brengen. Voorwaarde hiervoor is dat de btw vermeld moet staan op de factuur die aan de factuureisen voldoet.

Een eis is bijvoorbeeld het opnemen van de NAW-gegevens van de afnemer. Op een kassabon staan over het algemeen niet de NAW-gegevens van de afnemer vermeld. Toch kan de btw op deze kassabon onder voorwaarden als voorbelasting in aftrek worden gebracht.

Vereenvoudigde factuur

Is het factuurbedrag inclusief btw niet hoger dan 100, dan kan een vereenvoudigde factuur worden uitgereikt.

Een vereenvoudigde factuur moet de volgende gegevens bevatten:

  • Factuurdatum
  • Naam en adres van de leverancier
  • Welke goederen of diensten zijn geleverd
  • Het te betalen btw-bedrag of de gegevens aan de hand waarvan dit btw-bedrag kan worden berekend.

Een kassabon voldoet meestal wel aan de gegevens die verplicht zijn voor een vereenvoudigde factuur. Beschikt u over één of meerdere kassabonnen met een bedrag niet hoger dan 100 inclusief btw en bent u zakelijk afnemer van de goederen of diensten, dan kunt u de btw op deze kassabon als voorbelasting in aftrek nemen. U hoeft dan dus niet te vragen om een factuur die voldoet aan alle overige factuureisen.

Brandstofbonnen aftrekbaar

Voor brandstofbonnen van 100 of meer, inclusief btw, kunt u de btw ook aftrekken, ondanks dat de NAW-gegevens van u als afnemer ontbreken. Voorwaarde hierbij is, dat uw betaling traceerbaar is en de onderneming de afnemer is. Dit kan bijvoorbeeld door de brandstof af te rekenen met een bankpas, creditcard of brandstofpas. Bij contante betalingen is de btw niet aftrekbaar!