BTW nummers zelfstandigen moeten worden losgekoppeld van BSN nummers

donderdag 12/07/2018

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wijst fiscus terecht

De Autoriteit Persoonsgegevens is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat er geen enkele legitieme reden is waarom het BTW nummer van de zelfstandig ondernemer diens BSN nummer bevat. Dit laatste is al jaren gebruikelijk bij de fiscus. Wanneer een eenmanszaak een BTW nummer toegewezen krijgt bestaat dit grotendeels uit het hele BSN-nummer met daarvoor de landcode NL en daarachter een B met een volgnummer.

Het gebruik kent echter geen expliciete wettelijke grondslag. Het wordt door ondernemers en intermediairs vaak als praktisch ervaren als reeds vóór officiële toekenning van het nummer dit al bekend is, zodat het vroegtijdig voor facturatie en overige correspondentie beschikbaar is.

De AP stelt echter dat door het gebruiken van het BTW nummer, ook het BSN nummer van de ondernemers onbedoeld bekend wordt gemaakt. Dit maakt deze ondernemers onnodig kwetsbaar voor misbruik van hun BSN nummer.

De belastingdienst heeft tot 1 januari 2019 gekregen om te stoppen met deze werkwijze. Ze heeft aangekondigd in het najaar een plan bij de Tweede Kamer voor te leggen. Het spreekt voor zich dat deze wijziging tijd en geld zal kosten. Dit laatste niet alleen voor de overheid maar uiteraard ook voor ondernemers die al een BTW-nummer hebben. En dan hebben we het nog niet gehad over de verwarring en grotere foutkans die wijziging van nummers met zich mee zal brengen… Wordt vervolgd!

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.