BTW niet betaalde facturen terugbetalen

vrijdag 13/01/2017

Als je een factuur ontvangt van je leverancier, mag je de btw daarover direct aftrekken. Dit mag je doen voordat je de factuur hebt betaald. Betaal je de factuur uiteindelijk niet of slechts gedeeltelijk? Of krijg je het factuurbedrag (gedeeltelijk) terug? Dan moet je de btw terugbetalen die je te veel hebt afgetrokken.

Wanneer btw terugbetalen?

Je betaalt de btw terug:

  • op het moment dat je het factuurbedrag (deels) hebt teruggekregen
  • op het moment dat duidelijk is dat je de factuur niet (geheel) gaat betalen
  • maximaal 1 jaar (tot 1 januari 2017 was dit 2 jaar) na de uiterste betaaldatum van de factuur (de 1-jaarstermijn)

Je vult deze btw in op de btw-aangifte over het tijdvak waarin één van deze mogelijkheden plaatsvindt.

Overgangsrecht

Is de uiterste betaaldatum van een factuur gelegen in het jaar 2015? En is deze nog niet betaald op 1 januari 2017? Dan wordt de 1-jaarstermijn geacht te gaan lopen op 1 januari 2016. Dit betekent dat de btw die in 2015 is afgetrokken, maar op 1 januari 2017 nog niet is betaald op die datum verschuldigd is.

Let op!

  • Als je, nadat je de btw hebt terugbetaald, de factuur alsnog geheel of gedeeltelijk aan je leverancier betaalt, kun je de btw opnieuw als voorbelasting in aftrek brengen.
  • Koop je als vrijgestelde ondernemer goederen uit het buitenland en heb je hierover btw betaald in Nederland? En ontvang je achteraf een korting? Of stuur je goederen terug? Dan kun je de door jou betaalde btw (deels) terugvragen. Je verrekent de btw die je te veel hebt betaald met een volgende btw-aangifte. Doe je geen periodieke aangifte? Dan vraag je de btw terug met de ‘Suppletie omzetbelasting’.

Bron: Belastingdienst.nl

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kun je uiteraard contact opnemen met ons kantoor.