BTW correcties 2017 digitaal doorgeven vóór 1 april 2018

vrijdag 02/03/2018

Als blijkt dat er te weinig BTW aangegeven is over 2017, kan de betaling van belastingrente voorkomen worden als er binnen 3 maanden na afloop van het jaar een suppletie aangifte ingevuld wordt. Vanaf 1 januari 2018 kan dit alleen nog digitaal doorgegeven worden.

Een ondernemer is verplicht om eventuele fouten in een ingediende BTW aangifte te melden. Dit kun je doen door een suppletie aangifte in te zenden. Als er te weinig betaalde BTW is aangegeven wordt een verzuimboete van 5% van het BTW bedrag dat betaald had moeten worden opgelegd. Is het bedrag lager dan 20.000 of minder dan 10% van het te betalen BTW bedrag, dan volgt er geen boete.

De eventuele belastingrente kan voorkomen worden als er vóór 1 april een suppletie aangifte ingediend wordt.

Na 1 april 2018 brengt de Belastingdienst wel belastingrente over het te betalen bedrag in rekening. Mocht er teveel BTW zijn betaald, dan ontvangt de ondernemer een teruggaafbeschikking en stort de Belastingdienst het bedrag terug. Als het gaat om correcties van 1.000,- of minder, dan hoeft er geen suppletie ingediend te worden. De correcties mogen dan verwerkt worden in de eerstvolgende BTW aangifte.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.