Bitcoins in de IB

dinsdag 23/01/2018

Dat de Bitcoin tegenwoordig steeds populairder wordt is algemeen bekend. Het is daarom ook de hoogste tijd om duidelijk te maken hoe deze digitale munt fiscaal aangegeven moet worden.

De Bitcoin moet jaarlijks aangegeven worden in je aangifte inkomstenbelasting. Volgens de Belastingdienst behoren de Bitcoins thuis in box 3, onder de overige bezittingen. Dit valt te concluderen uit onderstaand citaat van de Belastingdienst.

Bij overige bezittingen horen onder andere: 

Virtuele betaalmiddelen, zoals bitcoins, staan op uw computer opgeslagen. U kunt deze alleen gebruiken als betaalmiddel op internet. U geeft van deze middelen de waarde in het economisch verkeer aan op 1 januari van het jaar van aangifte.’’

 

Een volgende stap is dus de waarde economisch verkeerd bepalen. Uit jurisprudentie blijkt dat de waarde economisch verkeer de prijs is die bij aanbieding door de meest biedende koper zou zijn betaald.

In de praktijk blijkt dit niet de gebruikelijke manier en kan je het beste naar de koers op 1 januari van het aangifte jaar kijken. Welke koers je vervolgens pakt zijn vooralsnog geen richtlijnen voor. Het meest voordelige is natuurlijk de laagste koers van die dag.

Door Bitcoins aan te geven in box 3 kan je gebruik maken van het vrijgestelde bedrag. Dit is het heffingsvrij vermogen. De hoogte van dit heffingsvrij vermogen is aftelezen in onderstaande afbeelding. Vallen je bezittingen op 1 januari minus schulden op die datum onder de grens van het heffingsvrij vermogen, dan hoef je geen Bitcoins aan te geven. Vallen je bezittingen minus schulden op 1 januari wel boven het heffingsvrije vermogen, dan moet je de waarde van je Bitcoins aangeven. Over het bedrag in box 3 dat boven het heffingsvrij vermogen valt, betaal je in 2017 een variabel percentage belasting. Dit percentage hangt af van de hoogte van het vermogen, en ligt tussen de 0,86 en 1,62 procent.

 

Heffingsvrij vermogen

Het is ook mogelijk dat de Bitcoins belast zijn in box 1, belastbaar inkomen uit werk en wonen. Dit is echter alleen het geval als er aangetoond kan worden dat er beroepsmatig gehandeld wordt in Bitcoins. Dit zal voor de meeste gevallen niet van toepassing zijn.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.