Bezwaar tegen te hoge WOZ-waarde kan lonen

dinsdag 05/03/2019

Waarschijnlijk heb je afgelopen week ook de nieuwe WOZ beschikking ontvangen. Hier bezwaar tegen maken kan lonen omdat de WOZ-waarde in diverse belastingen doorwerkt.

De Peildatum voor de WOZ-waarde in 2019 is 1 januari 2018 en gemiddeld liggen de WOZ-waardes van woningen 8,3% hoger dan die op 1 januari 2017.
De hogere WOZ-waarde is goed nieuws voor mensen die hun woning willen verkopen, maar voor woningbezitters die in hun huis of pand blijven zitten kan deze hogere WOZ-waarde in de papieren lopen. In de aangifte inkomstenbelasting wordt deze waarde gebruikt en de gemeentes baseren hun onroerendzaakbelasting evenals de waterschappen voor hun watersysteemheffing ook op de WOZ-waarde volgens deze beschikking. Bezwaar maken kan dus lonen. Je moet dit wel binnen de bezwaartermijn van 6 weken na ontvangst van de WOZ-beschikking doen. Je moet je bezwaar kunnen onderbouwen met argumenten uiteraard. Je kan bijvoorbeeld aangeven dat je pand of woning met een verkeerd object is vergeleken of misschien zijn er wel ‘waarde verminderde factoren’ die je in kunt brengen.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.