Betalingsgedrag afnemers niet veranderd in verbeterde tijden

donderdag 01/06/2017

Voor MKB-ondernemers is het betalingsgedrag van afnemers van groot belang. Ook al is de economie de laatste jaren aangetrokken, nog steeds heeft maar liefst 44% van de ondernemers te maken met verlengde betaaltermijnen. Tevens wordt 45% van de ondernemers gevraagd om een langere betaaltermijn te accepteren van hun afnemers.

Op tijd betaald krijgen kan voor veel mkb’ ers het verschil maken tussen overleven en ten onder gaan. Vooral voor startende ondernemers is dit een probleem. Zij beschikken namelijk over te weinig werkkapitaal om 60 tot 90 dagen op hun geld te wachten.

Betaalme.nu

Betaalme.nu is een initiatief vanuit de overheid om te streven naar snellere betaling van facturen van MKB-ondernemers. Betaalme.nu richt zich vooral op de grote bedrijven, die vaak genoeg liquide middelen hebben, maar toch lang wachten met betalingen aan hun leveranciers.

Uit peilingen van Betaalme.nu blijkt dat afnemers vaak vragen om kortingen als facturen snel worden voldaan. Dit brengt mkb-ondernemers in een dilemma, waarbij ze een keuze moeten maken tussen minder omzet of een langere betaaltermijn.

Betaal.nu geeft tevens aan dat door de aantrekkende economie de afnemers geen excuus meer hebben om later te betalen. Het initiatief spoort ondernemers dan ook aan om zelf bij afnemers te beginnen over een snellere betaling.

Het betaalgedrag van afnemers is de laatste jaren dus niet veranderd. Dit is opmerkelijk sinds de economie redelijk is aangetrokken. Echter krijgt nog altijd een derde van de ondernemers later betaald dan de afgesproken termijn.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.