Beleggen betekent Legal Entity Identifier (LEI)

vrijdag 20/10/2017

Op 3 januari 2018 wijzigt de wetgeving voor beleggingsondernemingen (MiFID II). Dit betekent dat elke onderneming of rechtspersoon een Legal Entity Identifier (LEI) moet hebben voor het doen van aan- en verkooptransacties op de beurs. Het uiteindelijk doel is om de financiële markten transparanter te maken, risico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.

Een LEI is een uniek nummer waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd kunnen volgen en ingrijpen wanneer zij dat nodig achten. Het uiteindelijk doel is om de financiële markten transparanter te maken, risico's beter te beheersen en beleggers te beschermen.

Wie heeft een LEI nodig?

Ondernemers of rechtspersonen die aandelen of derivaten bezitten moeten vanaf 3 januari 2018 in het bezit zijn van een LEI. Wanneer je geen LEI heeft kun je mogelijk niet langer aan- of verkopen op de beurs. Neem contact op met je bank of vermogensbeheerder om te bepalen of je een LEI nodig heeft.

Aanvraag en kosten via de KvK

Je kunt een LEI in enkele eenvoudige stappen aanvragen via een formulier bij de KvK. Zij koppelen je gegevens uit het Handelsregister al aan je aanvraag. Het eenmalige registratietarief van een LEI bedraagt 65,- excl. BTW. Na betaling aan de KvK ontvang je de LEI binnen 10 dagen. De LEI is vanaf de dag van uitgifte één jaar geldig. De bijdrage voor de jaarlijkse verlenging van de LEI bedraagt 40,- exclusief BTW. Het tarief is vastgesteld door het Ministerie van Economische Zaken.

 

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, dan kunt u uiteraard contact opnemen met ons kantoor.